Luft vatten värmepump

En luft-vattenvärmepump är en typ av värmepumpar, som tar värmeenergin från uteluften och omvandlar den till värme och varmvatten.

Så fungerar en luftvatten

En luft vattenpump hämtar alltså värme från uteluften. Luft vattenpumpen komprimerar värmen, så den kan sprida skön värme i hemmet, även om den hämtar värmen från utomhusluft, som har en temperatur på flera minusgrader. Värmen använder luft vattenpumpen till att värma vatten till ett vattenburet värmesystem (golvvärme och/eller radiatorer) och det kan även användas till att värma tappvatten. Vanligen kan en luft-vatten värmepump också användas till att värma din pool och kopplas ihop med solfångare.

Detta är alltså ett system som passar dig som inte har direkt el, eller som vill komma bort från direktverkande el, genom att installera vattenburen värme.

varmt vatten och vämre med luft-vatten

Du får varmt vatten och vämre med en luft vatten värmepump.

Energibesparing med luft vattenpump

Med en luft vattenpump kan man räkna med en besparing på ca 40-65%, jämfört med om man använder direktverkande el. Du kan alltså spara mycket pengar och samtidigt energi, vilket är gynnsamt för miljön. Hur stor besparingen blir, beror dels på hur kraftig luft vattenpump du väljer att installera, men också på förutsättningarna i ditt hem (exempelvis isolering och fönster).

Återbetalningstid med luftvatten

Med en sådan hög besparing har värmepumpen snart återbetalat sig. Man brukar räkna med en återbetalningstid på ca 5 år. Återbetalningstiden påverkas av investeringskostnaden och besparingen. Det kan vara klokt att göra beräkningar på återbetalningstid för olika luft-vatten värmepumpar ditt hus, med en uppskattning på vilken besparing du kan göra och den uppskattade investeringskostnaden, så du kan välja ett alternativ, som passar dina önskemål.

Du kanske vill ha en luft vatten, som återbetalar sig så fort som möjligt eller en luft-vatten värmepump, som gör en så stor besparing som möjligt, även om den har en högre investeringskostnad. Du kanske tycker det är viktigt att spara så mycket pengar som möjligt, på längre sikt, eller så har du inte råd att göra en jättestor investering, men vill ändå se till att få ner energikostnaderna.

Köpa luftvattenpumpar

Du som funderar på att köpa en luft-vatten värmepump har en del att ta ställning till. Du behöver veta vad du vill ha för värmepump och hur kraftig den ska vara, för att passa i ditt hus. Du kan också fundera över vilka funktioner som är viktiga för dig. Det finns till exempel luft vattenpumpar, från exempelvis Bosch, som gör att du kan behålla din gamla panna och exempelvis elda på vintern, när värmebehovet är som störst.

När du väl börjar leta, kommer du upptäcka att priserna kan skilja sig mycket mellan olika försäljare. Det kan därför vara en god idé att ta in några offerter från några olika håll, så du kan jämföra och hitta en offert som passar dina behov.

Det är att rekommendera att installatören gör ett hembesök, så att offerten verkligen är skriven efter dina behov. Några erbjuder standardpriser på installation, men det är svårt att ange en standard för luft-vatten, då varje hus är unikt.

Billig luft-vatten värmepump

Att installera luftvatten innebär trots allt en ganska stor investeringskostnad. Själva installationen brukar gå på ca 25000 kronor (innan ROT-avdrag) och själva pumpen brukar kosta mellan 25000-75000 kronor, mycket beroende på kapacitet, men också beroende på vilket märke du väljer och var du köper din luft vattenpump. En luft-vatten är en billig värmepump, med stor besparing. En luft-vatten ger vanligen nästan lika hög besparing, som en bergvärmepump, men investeringskostnaden är vanligen runt hälften.

Få ner priset genom att köpa online

För att få ner priset på en luftvatten rekommenderas att köpa värmepumpen på Internet. En stor webbutik har inga dyra butiker och kan köpa in stora partier på en gång och därmed pressa priserna. Så länge du väljer en luft vattenpump av känt kvalitetsmärke, får du helt enkelt samma värmepump hos webbutiken, som hos den lokala butiken, men betydligt billigare.

Internetbutiker, kan också vanligen hjälpa dig med installationen och allt som allt får du samma resultat, men till ett lägre pris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *